Een veiligere buurt

Actieve en oplettende buurtbewoners zijn waardevol. Maar voor inbrekers en overlastplegers zijn ze niet prettig. En dat is precies de bedoeling! Bekijk op deze pagina hoe u samen met uw buurtgenoten uw omgeving nog veiliger maakt.

Whatsapp-groep voor de buurt

Aanmelden voor een groep in uw buurt

Ewhatsapp logoén van de manieren waarop u met buurtgenoten alert kunt zijn, is via een Whatsapp-buurtgroep. Daarvoor is een burgerinitiatief gestart. Meldt u zich ook aan?

Via een Whatsapp-groep kunt u elkaar op de hoogte houden van, of waarschuwen voor, verdachte personen of situaties. Leden van de groep kunnen bijvoorbeeld een signalement aanvullen of de looprichting van een verdacht persoon ‘volgen’. Belt één van de leden snel 112, dan kan de politie vaker verdachten aanhouden en bijvoorbeeld inbraken voorkomen. De inzet van Whatsapp-groepen sluit aan bij bestaande initiatieven, zoals Burgernet.

Aanmelden

Wilt u zich aanmelden voor een Whatsapp-groep in uw buurt? Op de kaart Whatsapp Buurtpreventie Huizen kunt u zien welke groepen er zijn en in welke groep uw straat valt. U kunt zich rechtstreeks aanmelden bij de beheerder van uw groep. De gemeente heeft geen rol in dit burgerinitiatief. 

Heeft u zich aangemeld, dan ontvangt u bericht over uw aanmelding via de beheerder. Ook krijgt u instructies hoe u samen de Whatsapp-groep kunt gebruiken. Wijkagenten zijn geen deelnemer in de Whatsapp-groep. Wel hebben zij contact (telefonisch en/of via e-mail) met de beheerder van een groep.

Wat is Whatsapp?

Whatsapp is een app die u op uw smartphone kunt installeren. Via uw telefoonnummer kunt u dan gratis berichten delen met andere gebruikers van Whatsapp. U kunt deelnemen aan een groep op Whatsapp. Zo worden berichten in één keer gedeeld met alle leden van de groep.

Burgernet

Wilt u bijdragen aan een veilige woon- en leefomgeving? De gemeente en de politie werken dagelijks aan de veiligheid op straat. Dat doen we graag met uw hulp.

Bent u al lid van Burgernet?

Logo van Burgernet Met Burgernet kunnen we gezamenlijk de veiligheid op straat vergroten. Meldt u zich daarom aan op www.burgernet.nl.

Wat is Burgernet?

Burgernet is een samenwerking tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid op straat te bevorderen. Het is een netwerk van inwoners en bedrijven in de gemeente. 

Hoe werkt Burgernet?

Als er een melding komt van bijvoorbeeld een inbraak of vermist persoon, dan start de politie Burgernet op. Deelnemers aan Burgernet krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht via SMS. Dit bericht is een verzoek om uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Ziet u iets, dan geeft u dit direct door via 0800-0011 (gratis nummer). Zo kunt u behulpzaam zijn bij de opsporing.

Sinds kort verstuurt Burgernet ook e-mailberichten (Burgernetmails). Deze berichten attenderen de deelnemers op lokale veiligheidssituaties. Deelnemers kunnen daar direct op reageren.

Op deze manier levert u een actieve bijdrage aan de veiligheid in de wijk. Samen vergroten we de kans dat een vermist kind snel wordt opgespoord of dat een verdachte sneller wordt gepakt. Na afloop krijgt u een bericht over het resultaat van de actie.

Meld u nu aan!

Op www.burgernet.nl kunt u zich heel eenvoudig aanmelden als deelnemer. U vindt op deze website ook meer informatie over Burgernet, het laatste nieuws en een overzicht van Burgernetacties.